Nawodnienie i uzupełnienie minerałami dla kobiet w ciąży

Niegazowana woda źródlana lub mineralna nisko- lub średnio zmineralizowana to najlepszy wybór dla kobiet w ciąży. Zgodnie z klasyfikacją płynów wg The Beverage Guidance System woda jest najbardziej odpowiednim uzupełnieniem prawidłowej diety napojem i powinna stanowić znaczną większość wszystkich wypijanych płynów.

Spożywana woda przez przyszłą mamę jest niezbędna do produkcji płynu owodniowego oraz prawidłowego rozwoju i funkcji tkanek rozwijającego się dziecka. Picie wody mineralnej w ciąży pozytywnie wpływa na kobietę i jej dziecko. Odpowiednie nawodnienie w tym okresie pomaga kobietom redukować dolegliwości związanych z ciążą, takich jak nudności i wymioty, zaparcia, suchość skóry czy infekcje układu moczowego. Woda dla jej dziecka nienarodzonego umożliwia wymianę składników budulcowych oraz gazów w niej rozpuszczonych przez łożysko i błony płodowe. Szacuje się, że wymiana wody pomiędzy matką a dzieckiem wynosi ok. 460 ml/godzinę. Płyn owodniowy pełni rolę ochronną przed infekcjami i urazami, a także zapewnia nienarodzonemu dziecku stałą temperaturę środowiska. Prawidłowa objętość płynu owodniowego umożliwia dziecku wykonywanie ruchów, które rozwijają jego masę mięśniową.

Ile wody pić w ciąży?

Kobiety ciężarne powinny spożywać wodę w ciągu całego dnia w małych porcjach, stopniowo uzupełniając jej niedobór. W okresie ciąży dobowe zapotrzebowanie na płyny u kobiet w ciąży wynosi około 2300 ml. Wzrasta ono stopniowo od początku ciąży i jest większe o około 300 ml w porównaniu do kobiet niebędących w ciąży. Objętość spożywanej wody powinna być proporcjonalna do jej utraty. Jest to szczególnie istotne podczas upałów i zwiększonej aktywności fizycznej. W ciąży zaleca się, by temperatura spożywanej wody wynosiła około 15 st. C. Czyli sięgajcie ciężarne Panie po wodę mineralną średnio-zmineralizowaną jak np. Staropolanka 800 lub źródlaną Staropolanka Zdrój czy Kudowianka przechowywaną w temperaturze pokojowej. Przy wysokiej temperaturze otoczenia lub w upały i przy większym wysiłku fizycznym należy wypijać o około 30%  więcej wody w stosunku do zalecanych 2300 ml na dobę.

Jaką wodę pić w ciąży?

To ważne pytanie – ponieważ chodzi o zdrowie Mamy i Dziecka. W okresie ciąży mogą być spożywane zarówno wody źródlane, jak i naturalne wody mineralne. W przypadku tych ostatnich trzeba jednak zwrócić uwagę na stopień mineralizacji i skład, bowiem nie każda woda mineralna w ciąży jest zalecana.

Podczas ciąży do picia najlepiej wybierać wody mineralne nisko- lub średniozmineralizowane i niskosodowe. Woda niskozmineralizowana to woda, w której suma składników mineralnych nie przekracza 500 mg/litr, woda średniozmineralizowana zawiera od 500 do 1500 mg/l składników rozpuszczonych, zaś woda niskosodowa – poniżej 20 mg jonów sodu w 1 litrze. Należy też zwracać uwagę na zawartość jonów magnezu i wapnia w wodach przeznaczonych do spożycia dla kobiet ciężarnych. Spożywanie wody bogatej w jony magnezu będzie  profilaktyką nadciśnienia indukowanego ciążą, a bogatej w jony wapnia ma znaczenie w profilaktyce osteopenii/osteoporozy. Wody z niską zawartością jonów sodu należy spożywać w celu profilaktyki nadciśnienia.

Czy woda wysokozmineralizowana w ciąży jest zalecana?

Wysokozmineralizowane wody mineralne to takie, w których suma składników mineralnych wynosi powyżej 1500 mg/l. Woda mineralna wysokozmineralizowana w okresie ciąży powinna być spożywana ostrożnie, a jej dobowa ilość powinna być konsultowana indywidualnie z lekarzem prowadzącym ciążę.

Woda gazowana w ciąży: tak czy nie?

Wiele osób preferuje picie wody gazowanej czyli nasyconej dwutlenkiem węgla, choć co do zasady, lepiej wybierać wodę „bez tzw. bąbelków”. Woda gazowana w ciąży nie jest zakazana, na pewno nie zaszkodzi dziecku, ale jej spożywanie przyczynić się może do podrażnienia błony śluzowej żołądka i powodować wzdęcia, dlatego lepiej zrezygnować z jej picia w tym czasie.

Co pić w ciąży oprócz wody?

Skoro posiadamy już wiedzę, jaką i ile wody pić w ciąży, podpowiemy jakie inne płyny zaleca się pić w ciąży. Oprócz wody, w okresie ciąży należy wykorzystywać również inne płyny:

  • mleko i mleczne napoje fermentowane – w ilości około 2 szklanek,
  • słabe napary herbat,
  • soki owocowe/warzywne – w ilości nie większej niż 2 szklanki.

Oczywiście nie należy spożywać alkoholu i napojów zawierających alkohol przez cały okres ciąży, ponieważ nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży, a także w czasie karmienia piersią. Należy unikać spożywania słodkich napojów gazowanych i napojów energetyzujących, które są hipertoniczne oraz zawierają kofeinę i taurynę oddziałujące pobudzająco na organizm.

Jak przechowywać wodę dla kobiet w ciąży?

Najbezpieczniejsza woda dla kobiet w ciąży to woda butelkowana. Należy przechowywać ją w suchym, chłodnym, zacienionym, wolnym od obcych zapachów miejscu. Po otwarciu butelki najlepiej spożyć wodę w ciągu 12 godzin. Woda w opakowaniach jednostkowych o pojemnościach między 0,5 – 1,5 l jest szybciej zużywana w ciągu dnia, co zmniejsza ryzyko jej zanieczyszczenia.